ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Οι πολύτιμοι κεφαλόδεσμοι της Ελληνίδας


Πανέμορφοι κεφαλόδεσμοι, που κάποτε αποτελούσαν πολύτιμα στοιχεία της γυναικείας φορεσιάς, έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην έκθεση «Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές – Κεφαλόδεσμοι» που παρουσιάζεται στη Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Η συλλογή που θα δούμε αποτελείται από σχέδια του Γήση Παπαγεωργίου και είναι μέρος της μεγάλης συλλογής Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Διάρκεια έκθεσης 16 Μαΐου έως 2 Ιουνίου.



Καραγκούνα

Συμμετέχοντας ενεργά στη μεγάλη πολιτιστική γιορτή «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», η Ελληνοαμερικανική Ένωση επέλεξε να παρουσιάσει μικρό μέρος της συλλογής της με σχέδια παραδοσιακών φορεσιών, επικεντρώνοντας σε εκείνα που απεικονίζουν τα ιδιαίτερης αισθητικής παραδοσιακά καλύμματα κεφαλής. Οι κεφαλόδεσμοι, από χρηστικά εξαρτήματα της γυναικείας αμφίεσης εξελίχθηκαν σε δηλωτικά καταγωγής και οικογενειακής κατάστασης με παραλλαγές από τόπο σε τόπο και σε εξαρτήματα στολισμού. Η έκθεση, πέρα από παρουσίαση περίτεχνων ζωγραφικών σχεδίων αντιπροσωπευτικών παραδοσιακών κεφαλόδεσμων, αποτελεί και λαογραφική καταγραφή και τεκμηρίωση. Οι κεφαλόδεσμοι έχουν σχεδιαστεί από τον Γήση Παπαγεωργίου με τις οδηγίες και υποδείξεις του λαογράφου και συλλέκτη Ανδρέα Παπαγεωργίου. Τα σχέδια βασίζονται είτε στα  αυθεντικά κομμάτια της συλλογής του δεύτερου είτε σε μαρτυρίες αναγνωρισμένων λαογράφων/ερευνητών (Χατζημιχάλη, Ταρσούλη κ.ά.) και σε έγκυρες εκδόσεις.


Καστελόριζο

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση αποτελούν δείγμα από τα περίπου 1.400 σχέδια παραδοσιακών φορεσιών της συλλογής της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, στην οποία συγκαταλέγονται και περισσότερα από 300 σχέδια κεφαλόδεσμων. Το σύνολο των σχεδίων που απαρτίζουν την συλλογή είναι προϊόν έρευνας στην οποία έχει επιδοθεί για πάνω από μία δεκαετία η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τον Γήση Παπαγεωργίου και την επιστημονική ομάδα του. Αρκετά από αυτά τα σχέδια έχουν ήδη εκδοθεί σε 7 τόμους για την Μακεδονία, την Θράκη, την Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Κύπρο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο, με την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Η έρευνα συνεχίζεται, ώστε να καλύψει μελλοντικά και περιοχές που αντιπροσωπεύονται με περιορισμένο αριθμό σχεδίων (Επτάνησα, Αιγαίο, Πόντος, Μικρά Ασία, Σαρακατσάνοι). Το σύνολο του έργου θα περιληφθεί σε 15 τόμους φιλοδοξώντας να παρουσιάσει την κατά το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών από τον ελληνικό πολιτισμικό χώρο του 19ου αιώνα.

Αρχική εικόνα: Αλεξάνδρεια

Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Εγκαίνια: Τετάρτη 16 Μαΐου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 16 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 12.00 – 21.00,Σάββατο: 10.30 – 14.30,Κυριακή κλειστά Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: Ελληνοαμερικανική Ένωση, Διεύθυνση Πολιτιστικών 210 3680052, www.hau.gr/culture


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...