ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Σημαντική ανακάλυψη: Βρέθηκαν απεικονίσεις σκύλων σε κυνήγι με ανθρώπους 8.000 χρόνων – Είναι οι παλαιότερες (Video)

Επιστήμονες ανακάλυψαν σκαλισμένες σε βράχους στην έρημο της βορειοδυτικής Αραβίας τις αρχαιότερες μέχρι σήμερα απεικονίσεις σκύλων, που χρονολογούνται πριν από τουλάχιστον 8.000 χρόνια. Είναι αξιοσημείωτο ότι δύο από τους σκύλους, οι οποίοι είναι χαραγμένοι στο ασβεστολιθικό πέτρωμα, εμφανίζονται να είναι δεμένοι με λουρί που κρατά άνθρωπος, κατά πιθανότητα κάποιος κυνηγός.

«Για πραγματική εντυπωσιακή ανακάλυψη» έκανε λόγο η αρχαιοζωολόγος Μελίντα Ζάντερ του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν της Ουάσιγκτον. Όπως είπε, σύμφωνα με το “Science”, «είναι η μοναδική πραγματική απεικόνιση που έχουμε από τόσο παλιά για ανθρώπους να χρησιμοποιούν σκύλους για κυνήγι». Πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθεί τόσο η ηλικία όσο και το νόημα των βραχογραφιών.


Δορυφορικές εικόνες που δείχνουν τη θέση και την τοπογραφία του Shuwaymis (κάτω αριστερά) και του Jubbah (κάτω δεξιά). Η βραχονησίδα Shuwaymis βρίσκεται κατά μήκος των πλευρών ενός wadi στο βόρειο άκρο των πεδίων λάβας του Harrat Khaybar (μόνο το ανατολικό Shuwaymis αναλύθηκε συστηματικά από το έργο Palaeodeserts). Η βραχώδης τέχνη στο Jubbah βρίσκεται στις πλαγιές των λόφων (jebels) που πλαισιώνουν τις παλαιοχριστιανές της αρχαίας αυτής όασης στη νότια έρημο Nefud.

Όμως ακόμη κι αν τελικά αποδειχθεί ότι οι εικόνες είναι κάπως πιο πρόσφατες, εάν όντως απεικονίζονται λουριά, τότε είναι σίγουρα τα αρχαιότερα που έχουν ποτέ βρεθεί και μια ένδειξη ότι οι άνθρωποι είχαν αρχίσει να εκπαιδεύουν και να αξιοποιούν τους σκύλους για το κυνήγι πολύ πιο νωρίς από ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι επιστήμονες. Μέχρι τώρα η αρχαιότερη γνωστή απεικόνιση λουριού προέρχεται από την Αίγυπτο και είναι ηλικίας περίπου 5.500 ετών. Ορισμένοι άλλοι επιστήμονες αφήνουν πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να μην πρόκειται για λουρί γύρω από το λαιμό των αραβικών σκύλων, αλλά για κάτι άλλο συμβολικό.


Σκύλοι Χαναάν με τυπικά χαρακτηριστικά των αυτιών, μικρά κραυγή, βαθύ στήθος και καμπύλες ουρές. Και τα δύο σκυλιά εμφανίζουν επίσης λευκό χρώμα στο στήθος και ένα σημείο στον ώμο ("tick"). Κάτω: απεικονίσεις σκυλιών στη βράχο τέχνη του Shuwaymis. Η χάραξη στα αριστερά δείχνει ένα σκυλί με «τσιμπούρι» ώμου και το ένα στα δεξιά δείχνει ένα σκυλί με χρωματισμό στο στήθος. Και οι δύο χαρακτικές σκύλων παρουσιάζουν χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά για σκύλους Canaan. Φωτογραφία στην κορυφή από την Alexandra Baranova / CC (δεξιά).


Η συγκεκριμένη περιοχή της αραβικής χερσονήσου πριν χιλιάδες χρόνια δεν ήταν έρημος, αλλά διέθετε ποτάμια, λίμνες και πλούσια βλάστηση. Εκτιμάται ότι περίπου πριν από 10.000 χρόνια κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες τριγύριζαν σε αυτή την περιοχή και αυτοί μάλλον δημιούργησαν τις βραχογραφίες. Μέχρι σήμερα ερευνητές έχουν φέρει στο φως περίπου 350 εικόνες σκύλων από την προϊστορική Αραβία.


Πρόκειται για ζώα μεσαίου μεγέθους, με σηκωμένα αυτιά, κοντές μουσούδες και κουλουριασμένες ουρές. Σε μερικές απεικονίσεις τα σκυλιά αντιμετωπίζουν άγριους γάϊδαρους, σε άλλα δαγκώνουν τους λαιμούς και τις κοιλιές γαζελών και αίγαγρων, ενώ σε κάποιες ακολουθούν ανθρώπους που έχουν τόξο και βέλη.


Πάνελ 134 στο Shuwaymis, που δείχνει έναν κυνηγό με δύο σκυλιά σε ένα λουρί και τρία επιπλέον σκυλιά που κυνηγούν ένα equid και τους νέους. Δύο παραδείγματα του λεγόμενου "εργαλείου Hanakiyah" μπορούν να προβληθούν στο κέντρο. Σημειώστε ότι ο πίνακας έχει καταστραφεί στο επάνω αριστερό, κάτω δεξιά και στο κέντρο και μπορεί αρχικά να περιείχε άλλο κυνήγι.

Σύμφωνα με τη Μαρία Γκουαγκνίν του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Μελέτη της Ανθρώπινης Ιστορίας στην Ιένα, η οποία εδώ και χρόνια μελετά τις εικόνες των αραβικών σκύλων, αυτές έχουν ηλικία 8.000 έως 9.000 ετών και είναι αρχαιότερες από ανάλογες απεικονίσεις σκύλων σε κεραμικά από το Ιράν, που έχουν ηλικία το πολύ 8.000 ετών.

Λεπτομερής φωτογραφία ενός πάνελ στο δυτικό Shuwaymis που δείχνει μια σύνθετη στρωματογραφική ακολουθία με χαράξεις σκυλιών και ανθρώπινες μορφές που υπερτίθενται σε πολλαπλά βοοειδή. Για την ενίσχυση της ορατότητας εντοπίστηκαν μόνο σαφώς αναγνωρίσιμα χαρακτικά σκυλιών, βοοειδών και ανθρώπων

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Γκουαγκνίν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ανθρωπολογικής αρχαιολογίας “Journal of Anthropological Archaeology”, εκτιμούν ότι οι σκύλοι της Αραβίας προέρχονταν από την εξημέρωση αραβικών λύκων, η οποία πιθανώς συνέβη πριν από 15.000 έως 30.000 χρόνια.

Τμήμα του πάνελ 82 στο Shuwaymis που δείχνει δύο ibex (κέντρο και αριστερά) που δέχονται επίθεση από οκτώ σκυλιά. Ένα από τα ibex φαίνεται να κρατείται από έναν ιμάντα. Μια τρίτη ibex (δεξιά) προστέθηκε στη σκηνή αργότερα.

Σκηνή από το δυτικό ανάχωμα στο Shuwaymis που απεικονίζει τρεις γαζέλες που θηρεύονται από τέσσερα σκυλιά.

Πάνελ 105 στο Shuwaymis, που δείχνει μια σκηνή κυνηγιού με έναν άγριο γάιδαρο και τα μικρά του, που περιβάλλεται από σκύλους.

σκηνή κυνηγιού με λιοντάρι και δύο σκυλιά (άλλα πέντε σκυλιά είναι χαραγμένα πίσω από το λιοντάρι, που δεν είναι ορατά στη φωτογραφία). Τα "εργαλεία Hanakiyah" είναι χαραγμένα κάτω από την κοιλιά και πάνω από το πίσω μέρος του λιονταριού και μπορεί να αντιπροσωπεύουν τον τύπο του εργαλείου που χρησιμοποιείται για το κρεοπωλείο ή τα δέρματα των ζώων.



Η επιστημονική πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...