ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Η ζωγραφική του Νicola Sarić ως πρόταση για την χριστιανική τέχνη

Η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα δράσεων του μεγάλου φεστιβάλ της πόλης μας «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2016», παρουσιάζει την Έκθεση με ζωγραφικά έργα του Nikola Saric με τίτλο «Παραβολές και Μάρτυρες». Η Έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 στους εκθεσιακούς χώρους του Μεγάρου Νεδέλκου και θα έχει διάρκεια έως το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017. 

Στην Έκθεση παρουσιάζονται 45 έργα με θέματα από τον κύκλο των Παραβολών του Ιησού (Παραβολή του σπορέα, Παραβολή του καλού Σαμαρείτη κ.λπ.) καθώς και από Μάρτυρες και Προφήτες της Εκκλησίας. Ανάμεσα σ’ αυτούς ξεχωρίζουν οι μορφές του Πρωτομάρτυρα Στέφανου, του Προφήτη Ιωνά και πολλών άλλων.
 

Η Παραβολή του Ασώτου

Στον πρώτο κύκλο συναντούμε συνθέσεις που εξυπηρετούν την θεμελιώδη αρχή των «παραβολών» που δεν είναι άλλη από αυτή της υψηλής διδαχής με άκρα απλότητα, στοιχείο που καθιστά εν δυνάμει κοινωνούς το σύνολο των ακροατών χωρίς κανένα αποκλεισμό. Στις «Παραβολές» του Sarić η απλότητα αυτή εκφράζεται μέσα από την ρωμαλέα καθαρότητα των βασικών εννοιών σε μία φαινομενικά ευανάγνωστη συμμετρική σύνθεση. Τα πρόσωπα και τα σχήματα είναι ταυτόχρονα απλά και αινιγματικά συνθέτοντας μια πρόκληση για τον θεατή ανάλογη με εκείνην που αντιμετώπιζαν οι ακροατές των παραβολών.


Αντίστοιχα στοιχεία φανερώνονται και στον κύκλο με τους Μάρτυρες, οι μορφές των οποίων κυριαρχούν στην κεντρική θέση του κάθε έργου. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των μορφών είναι η στάση δέησης τους, καθώς και η έντονη στροφή του κεφαλιού προς τον ουρανό, σε μία συνάντηση με τον Θεό που αποδίδεται με ταυτόχρονα με ένταση και ησυχία.


Ο Γιώργος Φουστέρη, Καθηγητής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων γράφει για το έργο του Nikola Saric: «Η ζωγραφική του Νicola Sarić ως πρόταση για την χριστιανική τέχνη, απαντά στην αμηχανία που διαχρονικά αντιμετωπίζει η χριστιανική δημιουργία: στον μετεωρισμό ανάμεσα στην ιερή κληρονομιά και την ανάγκη να εκφράσει το βίωμά της με αυθεντικό τρόπο ξανά και ξανά. Ο ζωγράφος επιστρέφει στο μέλλον της παράδοσης, χωρίς το άγχος της συνέχειας. Η τέχνη του δεν είναι προσωπική υπόθεση. Σύγχρονος και διαχρονικός, μεταγράφει με προσωπικό και μοναδικό τρόπο το βίωμα που αναγνωρίζει και αναγνωρίζεται ως κοινή εμπειρία. Η πρόταση του Sarić δεν έχει να κάνει με εικαστικές επινοήσεις και ευρήματα, αλλά με την ψηλάφηση των πρωτογενών νοημάτων. Είναι μια ζωγραφική υποταγμένη και ελεύθερη, απαλλαγμένη από κενή αυτοπεποίθηση, αλλά έτοιμη να κοινωνήσει την ζωή στο νυν και το αεί».


Βιογραφικό του καλλιτέχνη

Ο Nikola Sarić γεννήθηκε το 1985 στην πόλη Bajina Basta της Σερβίας. Το 2000, μετακόμισε στο Βελιγράδι για να συνεχίσει στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Βελιγραδίου. Το 2005, άρχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Ένα χρόνο αργότερα, το 2006, μετακόμισε για σπουδές στην Ακαδημία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τις Τέχνες και τη Συντήρηση στον τομέα της εκκλησιαστικής τέχνης, από όπου αποφοίτησε το 2014.Από το 2011 ο Nikola Sarić ζει στο Αννόβερο της Γερμανίας.
Γαλουχημένος στην πρακτική εκκλησιαστικής τέχνης, η καλλιτεχνική του έκφραση προέρχεται από την ιερή ελληνορωμαϊκή τέχνη και γενικά την τέχνη της κλασικής αρχαιότητας και της μεσαιωνικής περιόδου.

Εκθέσεις (Επιλογή)

2016 «GEWALT MACHT HERRSCHER – Kunstpreis Worpswede 2016» (Worpswede Art Prize 2016), Hotel Adlon, Berlin
2016 «Akte, Aktionen & Aktiva» (Nudes, Actions & Assets), Kunstsalon Villa Artista Art Gallery, Hannover
2016 Wildheit/Zahmung (Wildness/Taming), Landestrost Castle, Neustadt am Rubenberge
2016 lkonen und Chimera, Kunstsalon Villa Artista Art Gallery, Αννόβερο (S)
2016 V1KoHa y KOHTeKCTy 21. BeKa (The Icon in the Context of the 21st Century), Museum of Herzegovina, Trebinje
2015 87th Autumn Exhibition by Artists from Lower Saxony, Kunstverein Hannover
2015 CaspeMeHIA IAKOHOniAc y Cp611j11 (Contemporary Serbian Icon Painting), Cultural Centre of Novi Sad
2015 Herbstausstellung niedersachsischer Kunstlerinnen und Kunstler, Kunstverein Hannover
2015 Wie durch einen Spiegel- Biblische lkonographie heute, Religionspadagogisches lnstitut, Loccum (S)
2014 Demetrius- Begegnung mit dem Heiligen, Gartenkirche, Hannover (S)
2013 Oberbleibsel (Leftovers), konnektor- forum for the arts, Hannover
2012 Separation, konnektor- forum for the arts, Hannover (S)
2009 A World that cannot be imagined, Galerie Otklon, Belgrad (S)
(S) = solo exhibition

Εκδόσεις / Publications

2016 Zeugen- mit Gedichten von Nikola Dolovic,
ISBN 978-3-9817939-0-1
2015 lrdische Geschichten mit himmlischer Bedeutung, Gleichnisse Jesu in Bildern von Nikola Saric, ISBN 978-3-00-050210-1
2014 Akathist an den HI. Demetrius, in Bildern von Nikola Saric,
ISBN 978-3-00-046990-9
info@nikolasaric.de www.nikolasaric.de

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, ώρα 19:00
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα και Τετάρτη: 09:00 – 16:00
Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 09:00 – 20:00
Σάββατο: 09:00 – 14:00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310263308


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...